Čo vlastne znamená, keď si v obchode alebo na farmárskom trhu kúpite výrobok alebo potravinu nesúcu prívlastok BIO, EKO alebo ORGANICKÉ?  Označujú tieto slová len samotný kultivačný alebo výrobný proces, na konci ktorého je zdravé jabĺčko? Alebo víno s nízkym obsahom siričitanov?

“Nie, je to predovšetkým spôsob myslenia. Je to kultúra žitia, filozofia úcty k vlastnému telu a k tomu, čo ho živí.”

Ekologickí poľnohospodári sú presvedčení, že úrodná pôda a rešpektovanie životného prostredia sú pre ľudí, zvieratá a rastliny veľmi dôležité. Ekologickí farmári preto rešpektujú životné prostredie prostredníctvom mnohých metód:

organic výrobky

  • zachovaním biodiverzity
  • zodpovedným využívaním energie a prírodných zdrojov;
  • udržiavaním regionálnej ekologickej rovnováhy;
  • zlepšením úrodnosti pôdy;
  • udržiavaním kvality vody;
  • celkovým rešpektovanim prírody a životného prostredia.

Čo je (bio) organické víno?

Bulharskí vinári by na trh s organickým vínom neprenikli, keby neboli schopní ponúknuť niekoľko druhov jemných organických európskych vín. Toto organické víno sa rovnako ako iné organické výrobky produkuje podľa prísnych európskych predpisov, ktoré sú založené na 4 kľúčových podmienkach organizácie Wine Common Market Organisation:

  • používanie 100% ekologických poľnohospodárskych produktov: hrozna, cukru, alkoholu a rektifikovaného muštového koncentrátu;
  • obmedzenie alebo zákaz používania určitých fyzikálnych procesov (nepovolené sú napríklad dealkoholizácia, elektrodialýza, zahrievanie nad 70 °C a iné);
  • dodržiavanie obmedzeného zoznamu povolených prísad a doplnkov a uprednostnenie tých, ktoré majú organický pôvod;
  • obmedzenie celkovej hodnoty SOvo víne pripravenom na predaj.

“Vinári teda musia dodržiavať všetky tieto požiadavky, aby mohli požiadať o ekologickú certifikáciu a európsky ekologický štítok, už teda viac nie je možné certifikovať len samotné hrozno.”

Akákoľvek zmienka o “víne vyrobenom z ekologicky vypestovaného hrozna” už nie je povolená pre vína vyrobené po vinobraní v roku 2012.

Na čo však treba pamätať?

Siričitany alebo inak sulfity majú antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Preto sa používajú ako konzervačné látky, a to nielen vo víne. Nájdete ich aj v mnohých ďalších potravinách, napríklad aj vo vašej obľúbenej sušenej klobáske, nakladaných uhorkách, sušenom ovocí a zelenine.

Pridávanie siričitanov je teda povolené aj v prípade ekologického vína, ale v omnoho nižších koncentráciách, ako hovorí norma pre tradičné vína. Certifikované biodynamické vína môžu tiež obsahovať pridané siričitany. Ich limity sú však v tomto prípade ešte nižšie. 

Čo to teda znamená? Na rozdiel od rozšíreného názoru, “organické víno” neznamená “víno úplne bez siričitanov”.

“Je však možné vyrobiť organické vína aj s úplným vylúčením siričitanov – je to náročný proces, ale mnohí vinári túto výzvu prijali.”

A čo to znamená?

Čo je organické farmárstvo? 

Jednoducho povedané, ekologické farmárstvo je poľnohospodársky systém, ktorého cieľom je poskytnúť nám, spotrebiteľom, čerstvé, chutné a autentické organické výrobky, čiže bio potraviny a zároveň rešpektovať prirodzený životný cyklus tohto systému.

Aby to dosiahlo, stotožňuje sa ekologické poľnohospodárstvo s množstvom cieľov a princípov, ako aj so spoločnými postupmi navrhnutými tak, aby minimalizovali vplyv človeka na životné prostredie, zatiaľ čo poľnohospodársky systém funguje čo najprirodzenejším spôsobom.

organic výrobky

Ekologické poľnohospodárstvo je tiež súčasťou väčšieho dodávateľského reťazca, ktorý zahŕňa odvetvia spracovania bio potravín, distribúcie a maloobchodu. Nakoniec aj nás samých – konzumentov a zákazníkov. Takže zakaždým, keď si kúpite organické jablko z miestneho supermarketu alebo si vyberiete ekologické víno z menu vašej obľúbenej reštaurácie, môžete si byť istí, že boli vyrobené podľa prísnych pravidiel zameraných na rešpektovanie životného prostredia, zvierat a rastlín.

Aká je politika Európskej únie v prípade organických vín?

Vo februári 2012 dohodol Stály výbor pre ekologické poľnohospodárstvo (SCOF) nové pravidlá Európskej únie týkajúce sa ekologického vína. Počnúc zberom v roku 2012 môžu ekologickí pestovatelia používať na etiketách výraz “ekologické víno”.

“Na etiketách sa musí uviesť aj organické logo EÚ a kódové číslo certifikačného orgánu a musia sa rešpektovať aj iné pravidlá označovania vína.”

Tieto pravidlá majú výhodu transparentnosti a spotrebitelia ich ľahšie rozoznajú. Nielenže uľahčujú vnútorný trh, ale aj posilňujú pozíciu ekologických vín EÚ na medzinárodnej úrovni, keďže mnohé ďalšie krajiny vyrábajúce víno (USA, Čile, Austrália, Južná Afrika) už stanovili normy pre ekologické vína. S týmto právnym predpisom je teraz ekologické poľnohospodárstvo EÚ úplné a vzťahuje sa na všetky poľnohospodárske organické výrobky.

Priestor pre Váš komentár