Obrázok Alt

Vinárske regióny

Bulharské vínne regióny

Renesancia bulharského vína: Kvalita a rozmanitosť
v historickom aj súčasnom bulharskom vinárskom regióne

SPRIEVODCA VINÁRSKYMI REGIÓNMI BULHARSKA

Bulharsko je jednou z najstarších vinárskych oblastí na svete, ktorej história výroby vína siaha viac ako 4 000 rokov do minulosti. O Trákoch, ktorí obývali krajinu dnes známu ako Bulharsko, bolo známe, že vyrábali víno už v 4. storočí pred Kristom. Rimania, ktorí si tento región podmanili v 1. storočí nášho letopočtu, boli tiež šikovní majstri vína a zanechali po sebe mnohé stopy svojich vinárskych techník. V priebehu storočí ovplyvňovali bulharské víno rôzne kultúry a civilizácie, ktoré prešli týmto regiónom.

Z hľadiska bulharskej histórie bolo vinárstvo vždy dôležitou súčasťou kultúry a hospodárstva. V priebehu 14. storočia vybudoval bulharský kráľ Ivan Alexander v hlavnom meste Tarnovo mnoho vinárstiev a viníc a aj kráľovské vinárstvo. V 19. storočí zažilo vinárstvo obdobie rozkvetu, no tvrdo ho zasiahla epidémia fyloxéry a dve svetové vojny. Po nástupe komunizmu v Bulharsku sa vinársky priemysel začal opäť vzmáhať a vývoz vína dokonca dosiahol popredné svetové priečky a to len vďaka tomu, že takmer všetka vinárska produkcia putovala do bývalého Sovietskeho zväzu.

Problém nastal až s takzvaným „suchým zákonom“, čo bola Gorbačovova forma prohibície, ktorou chcel obmedziť extrémne pitie vo svojej krajine. Výsledkom však bol úplný úpadok vinárskeho priemyslu v Bulharsku. Po páde komunizmu v roku 1989 sa však znovu začal zotavovať, remeslu vinárstva sa začali venovať a znovu učiť staré vinárske rodiny, dávali sa do poriadku zanedbané vinohrady a sadili nové, kriesili sa pôvodné bulharské odrody. Vznikali nové vinárstva, ktoré nadviazali na tradície a pridali nové, moderné spôsoby výroby vína. Kvalita a charakter vína sa výrazne zlepšili, znovu sa objavili špecifiká jednotlivých regiónov a dnes je Bulharsko známe svojou rozmanitou škálou vín, od ľahkých a sviežich bielych vín až po plné a husté červené.

Na mape bulharských vinárskych regiónov si môžete všimnúť, ako jednotlivé oblasti, ich poloha, pôda a klimatické podmienky, ovplyvňujú pestovanie rôznych odrôd hrozna. Bulharskí vinári veľmi starostlivo sledujú špecifické vlastnosti svojho regiónu a tomu prispôsobujú aj výrobu vína. Niekde sa výborne darí hlavne aromatickým, šťavnatým a sviežim bielym vínam a napríklad v najjužnejšom a najteplejšom regióne sa pestujú predovšetkým odrody, z ktorých zrejú krásne, bohaté a plné červené vína. Bulharskí vinári tiež veľmi dbajú na zachovanie endemických odrôd, to znamená takých, ktoré sa dajú dopestovať výlučne na bulharskom území. Z týchto domácich odrôd často vznikajú mimoriadne odolné a chuťovo zaujímavé nové odrody pre nové výnimočné vína, o ktoré je veľký záujem.

Bulharské víno si v posledných rokoch získava uznanie na medzinárodnej scéne, pričom mnohé bulharské vinárstva získavajú ocenenia a uznania na vinárskych súťažiach po celom svete. Keďže Bulharsko pokračuje v modernizácii a zdokonaľovaní svojich techník výroby vína, je pravdepodobné, že bulharské víno sa v budúcnosti stane ešte populárnejším a uznávanejším.

Celkovo je bulharské víno skvelou voľbou pre milovníkov vína, ktorí chcú objaviť niečo nové a jedinečné. Bulharsko so svojou bohatou históriou a rozmanitou ponukou vín ponúka niečo pre každého milovníka vína.

a
Geografia

Bulharsko je geograficky veľmi rozmanitá krajina. Od takmer stále zasnežených trojtisícoviek po horúce zvlnené pobrežie Čierneho mora tu nájdete všetko, čo poteší oko turistu.

s
Podnebie

Jedinečné klimatické podmienky v Bulharsku,od kontinentálnych až po stredomorské, majú významný vplyv na to, že v rôznych regiónoch krajiny sa vyrábajú rôzne štýly vína.

s
Pôda

Bulharsko má viac ako 40 pôdnych typov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v rozmanitosti vinárskych oblastí a pri určovaní charakteru, vlastností a kvality bulharských vín.

s
ODRODY

Bulharsko je domovom unikátnych domácich a medzinárodných odrôd hrozna. K najznámejším domácim odrodám, ktoré sa väčšinou inde ako v Bulharsku nedajú dopestovať patrí Mavrud, Melnik, Pamid, Ruen a z bielych odrôd Dimyat a Tamyanka.

s
Vína

Bulharsko je známe svojimi bohatými a plnými červenými vínami, najmä z miestnych odrôd Mavrud, Melniška Loza a Ruen a sviežimi voňavými bielymi vínami z Dimyatu, Tamianky, rôznych lokálnych odrôd Muscatu ale aj z medzinárodných odrôd.

s
VINÁRSTVA

Bulharskí vinári sú nadšencami svojho remesla a dorábaju vysokokvalitné vína, ktoré prezentujú jedinečné chute a vlastnosti bulharského hrozna a terroiru. Mnohé bulharské vinárstva sú rodinné a s entuziazmom sa venujú vínu už celé generácie.