Vinovia

Víno Dogma z endemickej bulharskej odrody Mavrud
Medzinárodný deň Mavrudu  – 26. október, je oslavou jedinečnej odrody vína, zahalenej históriou a záhadami, ktorá má svoje korene hlboko v údolí starodávnych Trákov. Prastará legenda rozpráva, že chán Krum raz spravil nerozumné rozhodnutie a nariadil zničiť všetku vínnu révu široko-ďaleko v celej krajine. Ako to tak býva, našla sa jedna múdra žena, ktorá tajne pestovala pár kríkov ďalej a z ich hrozna vyrábala víno. Keď sa jej narodil syn, dala mu silné meno Mavrud a okrem materského mlieka ho kŕmila len chlebom, ktorý namáčala práve v tomto víne. Z jej syna napokon vyrástol bojovník, ktorý sa stal najudatnejším v chánovej armáde a Krum ho za jeho víťazstvá menoval najvyšším veliteľom svojich vojsk a odroda Mavrud sa ďalej mohla v krajine pestovať.  

Odkrytie tajomstva vína Mavrud

Keď sa z ríše rozprávok a legiend vrátime do reality, zistíme, že v skutočnosti víno získalo meno pravdepodobne vďaka svojej temnej, bordovo-čiernej farbe, z gréckeho slova Mvro, ktoré znamená čierny. Mavrud však nie je len ďalšou odrodou hrozna; je svedectvom stáročných tradícií bulharského vinárstva. Toto ušľachtilé hrozno, o ktorom sa predpokladá, že má staroveký trácky pôvod, našlo svoj ideálny domov upriamo uprostred Bulharska, na území zvanom Trácke údolie. Tu sa viniču darí vďaka jedinečnej kombinácii kontinentálneho podnebia a pôdy bohatej na minerály, čo dodáva vínu výrazné a jedinečné vlastnosti.

Degustácia elegancie

Pôvab vína Mavrud spočíva v jeho výnimočnom chuťovom profile. Často sa opisuje ako plné, ponúka komplexnú symfóniu chutí vrátane tmavého bobuľového ovocia, sliviek a jemného korenia. Hĺbka a bohatosť vína z neho robia univerzálneho spoločníka pre rôzne kulinárske špeciality, od tradičnej bulharskej kuchyne až po šťavnaté grilované mäso a pečené jahňacie mäso.

Prínos terroiru

Jedinečnosť vína Mavrud je hlboko prepojená s jeho terroirom. Trácke údolie a jeho podnebie s horúcimi letami a miernymi zimami vytvára prostredie, v ktorom sa odrode Mavrud darí. Tieto podmienky v kombinácii s pôdou bohatou na minerály umožňujú, aby hrozno naplno prejavilo svoj potenciál a podmanilo si zmysly milovníkov vína na celom svete. Navyše, pravidelná konzumácia vína Mavrud prispieva aj k zdraviu jeho konzumentov, pretože Mavrud patrí k vínam s najvyšším obsahom antioxidantu s názvom resveratrol. Viac o tejto jedinečnej vlastnosti Mavrudu si môžete prečítať v článku Resveratrol – zdraviu prospešný poklad v bulharskom víne.

Prípitok k Medzinárodému dňu vína Mavrud

Vo svete vín je Mavrud svedectvom oddanosti a remeselnej zručnosti bulharských vinárov. Preto dnes – v Medzinárodný deň Mavrudu – vás pozývame pripojiť sa k celosvetovej oslave tohto podmanivého vína. Či už ste nadšencom vína Mavrud, alebo ste jeho zázraky spoznali prvýkrát, zapojte sa do týchto osláv. Spojíte sa tak s milovníkmi vína z rôznych kútov sveta, keď vzdáme hold bulharskému vinárskemu dedičstvu a jeho trvalému miestu vo svete vína a vinohradníctva!

Vína z odrody Mavrud môžete do 25. novembra kúpiť výhodne so zľavou 15%!

Uverejniť komentár