Obrázok Alt
  /  Vínne regióny   /  Resveratrol – zdraviu prospešný poklad v bulharskom víne
a

Poznáte resveratrol? Je to jeden z mnohých antioxidantov vo víne, má však jedinečné vlastnosti. Pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a antiviroticky. A aký je vzťah medzi bulharským vínom a resveratrolom? Japonskí vedci na základe dlhoročného bádania zistili, že obsah resveratrolu a ďalších antioxidačných látok v bulharských vínach je najvyšší na svete!

Demografické výskumy hovoria, že Bulharsko je jednou z krajín s najvyšším počtom storočných ľudí na počet obyvateľov na svete. Podľa lekárov je to vďaka kvalitnému jogurtu a skvelému vínu! Na základe archeologických výskumov, ktoré naberajú na obrátkach najmä v posledných rokoch, mohlo Bulharsko byť prvou krajinou, kde sa začal pestovať vinič a ten spracovávať na víno. Každý vinohrad má svoj terroir, pričom tu je tento francúzsky termín povýšený na maximálnu úroveň. Dokazuje to skutočnosť, že mnohé odrody hrozna tu dosiahli najvyššiu kvalitu počas svojho vývoja.

Dnes už každý milovník vína vie, že antioxidanty v ňom obsiahnuté chránia naše zdravie a preto ich prijímajú pravidelne v pohári vína. Víno samotné prirodzene núti človeka správne kombinovať tento nápoj s jedlom a tým pomáha udržiavať rovnováhu v ľudskom organizme. Likviduje pritom bakteriálne infekcie v tráviacom trakte a napomáha tak vstrebávaniu živín. Napokon, priznajme si, koľko je v dnes v našej strave potravín plných prídavných, umelo vytvorených látok? A Bulhari našli spôsob ako dokonale spojiť svoje vína so starostlivo pestovanými vlastnými produktmi do harmónie chuti a zdravia. Nie nadarmo sa hovorí, že Bulharsko je Francúzskom východu.

A ako presne pôsobí resveratrol? Resveratrol a ďalšie flavonoidy, ktoré sú základným parametrom určujúcim antioxidačné účinky vína, preukázateľne chránia telo pred vznikom rakoviny, zabraňujú chorobám obehového ústrojenstva – hypertenzii a arytmii, čím veľmi významne znižujú pravdepodobnosť vzniku infarktu myokardu, cukrovky a väčšiny metabolických ochorení, ktoré sú vážnymi civilizačnými chorobami. Medzi ne patrí aj nerovnováha vo funkcii pečene a ďalších žliaz s vnútorným vylučovaním, s čím súvisí aj zlá regulácia HDL a LDL cholesterolu. Hovorí sa dokonca aj o výskume účinkov antioxidantov vo víne proti vzniku Alzheimerovej choroby.

Tých z vás, ktorých zaujímajú aj presnejšie údaje o resveratrole, budú určite zaujímať výsledky spoločného bulharsko-slovenského výskumu, kde odborníci hodnotili antioxidačné kapacity nielen červených, ale aj bielych vín z rôznych bulharských regiónov. Výber vzoriek na výskum bol náhodný a pochádzal z rôznych ročníkov. Použili na to rozbor FRAP, TEAC a DPPH, čo sú, veľmi zjednodušene povedané, in vitro metódy na určenie celkovej antioxidačnej aktivity vzoriek.

A aké prekvapivé výsledky sa dosiahli?

Podľa analýzy FRAP má najvyššie hodnoty najmä odroda Cabernet Sauvignon, pričom táto hodnota je viac ako 14,2-násobne vyššia v porovnaní s bežnými priemernými hodnotami. Podobné hodnoty dosahujú aj odrody Merlot alebo domáce odrody, ako sú Mavrud alebo Melnik. Z bielych vín má najvyššie hodnoty Tamianka a Tramín, ale veľmi dobré hodnoty dosahuje aj Chardonnay.

Podľa analýzy TEAC sú hodnoty niektorých z uvedených odrôd dokonca 27-krát vyššie ako bežná priemerná hodnota.

A podľa analýz DPPH obsahujú najviac antioxidantov odrody Cabernet Sauvignon, Mavrud, Melnik a Merlot.

Hoci biele vína alebo niektoré odrody nedosahujú takéto extrémne odlišné hodnoty v porovnaní so svetovým priemerom, treba mať na pamäti, že všetky vína z vinárskych oblastí v Bulharsku majú vo všeobecnosti výrazne vyššie hodnoty.

Zatiaľ nie je jasné, prečo je to tak. Podľa výskumov a názorov odborníkov je to však pravdepodobne spôsobené miestnym terroirom – teda súhrnom všetkých klimatických podmienok krajiny, či už ide o miestne geologické podložie, zrážky alebo nadmorskú výšku. Ale nezabúdajme ani na tradície krajiny – miestny tradičný prístup k starostlivosti o pôdu a jej živiny, k spôsobu stravovania a životného štýlu vo všeobecnosti.

Vína z týchto odrôd plných antioxidantov máme samozrejme aj v našej ponuke. Poďte si preto vyberať a pite zdravie priamo z pohára!

Uverejniť komentár