Vinovia

Mugwort (Artemisia) illustration from Medical Botany (1836) by John Stephenson and James Morss Churchill.
Pelin je aromatické bulharské víno vyrobené špeciálnou technológiou. Toto víno, založené na starobylom recepte z dedičstva starovekej Tráckej ríše, sa v histórii používalo na posilnenie organizmu a liečenie chorôb. Neskôr si získalo popularitu ako svieži drink, pretože má skvelú chuť a ľahko sa pije.

Spoznajte chuť osvieženia

Špecifická chuť a aromatické vlastnosti vína vznikajú výlučne pridaním zmesi bylín s podielom paliny (Artemisia Absinthium) do bieleho alebo červeného vína. V chuti víno spočiatku prekvapí mierne horkým dojmom, ktorý pripomína bylinkové čaje, je však veľmi jemné a sladké s dlhotrvajúcou dochuťou. Keďže pripomína ľahší vermút s nižším obsahom alkoholu, je výborný nielen ako samostatné víno, ale aj do kokteilov. Máte chuť na taký kokteil? Nie je nič ľahšie:

Vyskúšajte kokteil Pelin Royale

5 cl šumivého vína alebo prosecca 5 cl bieleho alebo červeného vína Pelin podľa vašich preferencií Do väčšieho pohára na víno vložte ľad a nalejte šumivé víno. Dolejte Pelin a ozdobte plátkom jablka.

Radi experimentujete?

Vyskúšajte napríklad aj alternatívu so sódou a bobuľovým ovocím alebo dokonca s tonikom a nektarinkou! Možno vás osloví vyskúšať Pelin s Aperolom alebo Campari, pričom pomery ingrediencií si môžete upraviť podľa svojich chuťových preferencií. Horkosť Pelinu a Aperolu alebo Campari vyvážte šumivosťou perlivej sódy, výsledkom čoho je osviežujúci kokteil s bylinkovým nádychom.

Tieto recepty sú hlavne kreatívnymi nápadmi na kokteily, ktoré obsahujú bylinné a horké chute podobné profilu Pelinu a môžu si preto vyžadovať určité experimentovanie, aby ste dosiahli požadovanú rovnováhu chutí. Množstvo Pelinu a jeho kombinácie s inými doplnkovými chuťami si upravte podľa svojich chuťových preferencií a nezabudnite, že Pelin má výraznú chuť, takže možno budete chcieť začať s menším množstvom a upravíte si ho podľa svojich predstáv. A keďže Pelin už obsahuje alkohol, dbajte aj na celkový obsah alkoholu v konečnom kokteile.

Ak si prajete hneď nakúpiť, biely Pelin kúpite tu a červený Pelin tu.

Uverejniť komentár