Obrázok Alt
  /  Jedlo   /  Histamíny vo víne: ako ovplyvňujú vaše telo a čo s tým môžete robiť
a

Víno je jedným z najobľúbenejších alkoholických nápojov na svete, ktorý si milióny ľudí vychutnávajú pre jeho komplexnú chuť a vôňu. U niektorých ľudí však môže pitie vína spôsobiť nepríjemné príznaky, ako sú bolesti hlavy, kožné reakcie, upchatie nosa alebo aj tráviace problémy. Jedným z možných vysvetlení týchto príznakov je prítomnosť histamínov vo víne.

Čo sú histamíny a prečo sú pre niektorých konzumentov vína problémom?

Histamíny sú prírodné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách a nápojoch vrátane vína. Produkujú ich baktérie a kvasinky počas procesu kvasenia a sú prirodzeným vedľajším produktom tohto procesu, ktorý dodáva vínu výraznú chuť a vôňu. Pre väčšinu ľudí sú histamíny neškodné a telo ich rýchlo rozloží a vylúči. U ľudí, ktorí sú na histamíny citliví, však môžu spôsobiť celý rad už spomínaných nepríjemných príznakov.

Problémom histamínov je, že sa môžu časom vo víne hromadiť. Červené vína majú obzvlášť vysoký obsah histamínov, pretože sa fermentujú aj zo šupiek a jadierok hrozna, ktoré obsahujú vyššiu koncentráciu histamínov ako dužina. Okrem toho vína, ktoré dozrievajú v dubových sudoch alebo sú vyrobené s použitím divokých kvasiniek, môžu tiež obsahovať vyššie množstvo histamínov.

Aké sú vína s nízkym obsahom histamínu?

Vína s nízkym obsahom histamínu sú vína, pri výrobe ktorých sa použili techniky minimalizujúce produkciu histamínu. Presné metódy používané na výrobu vín s nízkym obsahom histamínu sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu vína, ale vo všeobecnosti zahŕňajú tieto postupy:

  • Celá výroba sa riadi vysokými štandardami ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že sa používajú výlučne ekologické alebo biodynamické postupy výroby, je vylúčené používanie umelých hnojí, syntetických pesticídov, regulátorov rastu a antibiotík. Vo víne sa potom prirodzene nenachádzajú pridané chemické látky. Tento postup je bezpečnejší nielen pre zdravie spotrebiteľa ale je aj šetrný k životnému prostrediu.
  • Používajú sa starostlivo vybrané prírodné kmene kvasiniek. Niektoré kmene kvasiniek produkujú počas fermentácie nižšie hladiny histamínov. Vinári, ktorí vyrábajú vína s nízkym obsahom histamínu, starostlivo vyberajú tie kmene, o ktorých je známe, že produkujú nižšie hladiny histamínov.
  • Dozreté hrozno sa zberá v presne vymedzenom čase a spracúva sa veľmi rýchlo, aby sa čo najviac zamedzilo kontaktu so šupkou. Ako už bolo spomenuté, šupky a semená hrozna obsahujú vyššie hladiny histamínov. Vinári, ktorí vyrábajú vína s nízkym obsahom histamínu, sa počas kvasenia vyhýbajú kontaktu so šupkou tým, že používajú len dužinu hrozna.
  • Obmedzuje sa starnutie vína v dubovom dreve. Dubové sudy môžu prispievať k tvorbe histamínov vo víne. Vína s nízkym obsahom histamínu zvyčajne zrejú v sudoch z nehrdzavejúcej ocele alebo neutrálnych dubových sudoch, ktoré boli dôkladne vyčistené, aby sa odstránili všetky stopy histamínov.
  • Víno sa starostlivo skladuje. Histamíny sa môžu vo víne časom hromadiť, najmä ak sa víno skladuje pri vysokých teplotách. Vína s nízkym obsahom histamínu sa starostlivo skladujú pri nízkych teplotách, aby sa minimalizovalo hromadenie histamínu.

Histamíny sú prirodzeným vedľajším produktom procesu fermentácie a v určitej miere sú prítomné vo všetkých vínach, Niektoré vína môžu obsahovať nižšie množstvo histamínov ako iné, ale je nepravdepodobné, že by nejaké víno bolo úplne bez histamínov. Ľudia s histamínovou intoleranciou budú najprv možno musieť experimentovať s rôznymi druhmi vína, aby zistili, ktoré z nich môžu tolerovať a vychutnať si tak pohár vína zarovno s ostatnými.

Preto sú aj v našej ponuke zaradené vína, ktoré prešli starostlivým procesom výroby a na ktoré máme priaznivú odozvu od našich zákazníkov. Jeden z nich hovorí: „Konečne môžem piť víno spolu s manželkou a dcérou, ktoré majú problémy s histamínom!“

Radi by sme preto aj vám ponúkli vína aj z našich bulharských certifikovaných organických vinárstiev. Sú to napríklad všetky vína z produkcie vinárstva Orbelus alebo vína Callisto Merlot a Syrah alebo Callisto CS a CF z vinárstva Katarzyna Esate. Pevne veríme, že ich vychutnávanie bude len Na vaše zdravie!

Uverejniť komentár